Wie is de klant?

Er zijn bij OKIDOKI Kindercoaching meerdere soorten klanten:

De KLANT: ouder(s)/opvoeder(s)

Als ouder en leerkracht heb ik gemerkt dat ieder kind anders is en anders reageert op mensen en situaties. Het zoeken naar ondersteuning en hulp bij de opvoeding van mijn eigen kinderen voelde soms behoorlijk zwaar, maar als ik eenmaal de juiste hulp had gevonden, was ik elke keer weer heel blij dat ik de benodigde stappen had gezet. Ik heb gemerkt dat ik niet de enige ouder ben die hiermee worstelt. Er zijn heel wat ouders die heel veel hebben geprobeerd, zonder het gewenste resultaat en die niet meer weten wat ze moeten.

Opvoeders die merken dat ze snel boos worden op hun kind(eren), die zich heel gefrustreerd voelen, omdat het niet gaat zoals ze graag willen. Ouders die radeloos en moegestreden zijn door het constante ‘gedoe’ in huis. Die zich stom, dom en machteloos voelen en toch door moeten, want opvoeden houdt nooit op en je wilt ontzettend graag dat je kind gelukkig is en ‘de wereld aankan’. Op zulke momenten is het fijn om met iemand anders te sparren. Dit kan vaak heel goed met vrienden of familie, maar wat ook kan helpen is praten met een persoon die heel specifiek zijn of haar werk heeft gemaakt van het ondersteunen en verder helpen van opvoeders.

Om die reden ben ik OKIDOKI Kindercoaching gestart, zodat ik met mijn kennis, aandacht, ervaring en inlevingsvermogen anderen kan helpen. Dus ouders en opvoeders die graag een steuntje in de rug willen, kunnen zich aanmelden voor individuele sessies (voor ouder(s), voor het kind en ook voor ouders en kind samen) of voor een workshop van SOS Kinderen en Emoties over het omgaan met emoties. (OKIDOKI Kindercoaching is gecertificeerd aanbieder van deze workshops)

De KLANT: het kind

Er zijn best veel kinderen in Nederland die zich niet altijd blij en fijn voelen. Dat ‘niet fijn voelen’ kan komen doordat ze even wat minder blij zijn met de dingen die ze zeggen of doen, of misschien vinden ze juist dat andere kinderen of de grote mensen om hen heen niet zo leuk doen. Deze kinderen hebben bijvoorbeeld de volgende gedachten en gevoelens: Ik word altijd heel snel boos en dat wil ik niet. Andere kinderen lachen me heel vaak uit. Waarom stoppen ze niet met pesten? Ik ben altijd verdrietig. Ik ben nergens goed in Ik ben heel vaak bang.   

Kinderen met dit soort gedachten en gevoelens kan ik helpen door samen met hen dieper in te gaan op de dingen die zij lastig of vervelend vinden. Dit doe ik door te praten, door situaties na te spelen met poppetjes of knuffels. Maar ook door bordspelletjes te spelen, te knutselen, te tekenen of lekker te bewegen. Tijdens al deze activiteiten besteden we aandacht aan datgene wat niet zo fijn is in het leven dat het kind en terwijl dat doen, komen er eigenlijk altijd vanzelf allerlei nieuwe ideeën in het hoofd van het kind op om met die lastige momenten om te gaan. Die ideeën gaan we dan samen onderzoeken (hoe zou je dat kunnen doen, wat of wie zou daarbij kunnen helpen, hoe kun je zorgen dat je aan deze oplossing denkt en niet automatisch het ‘oude gedrag’ laat zien, etc).

En wanneer we allemaal (kind, opvoeder en coach) de indruk hebben dat er voldoende oplossingen zijn bedacht en uitgeprobeerd, houden we een afsluitend gesprekje en nemen we afscheid van elkaar.