Omgaan met emoties. Kan jij het?

We leren van jongs af aan heel veel vaardigheden. Een behoorlijk deel hiervan leren we redelijk automatisch en min of meer ongemerkt, zoals drinken, eten, praten, lopen, fietsen, enz. Andere dingen voelen echt aan als leren: leren schrijven, leren rekenen, topografie leren, enz. Sommige mensen leren makkelijk, anderen hebben er wat meer moeite mee.

Lees meer

Op sociaal vlak zijn er ook heel veel dingen die we in ons leven leren: beleefd zijn, rekening houden met anderen, luisteren naar en reageren op anderen, enz. Dit alles begint al in de kinderjaren en deze leerprocessen worden thuis, op school, bij de sportclub, op straat en binnen allerlei verschillende groepen mensen verfijnd en verbreed. Er is echter één leerproces dat in mijn ogen onvoldoende aandacht krijgt, omdat we er volgens mij vanuit gaan dat kinderen dit wel automatisch zullen leren. En dat is: Het omgaan met emoties. Maar kinderen hebben hierbij echt onze hulp nodig. Het probleem is alleen dat wijzelf ook niet allemaal even goed weten hoe we om moeten gaan met emoties.

Hoezo kunnen wij niet goed omgaan met emoties?

Ik ben van mening dat heel veel ‘gedoe’ tussen mensen (groot en klein) veel minder heftig zal zijn als iedereen meer kennis en inzicht heeft in emoties, hun betekenis en hun werking. Want dan kun je er ook invloed op uitoefenen en beheersen je emoties je acties minder. Zeker op de momenten waarop we heftige emoties ervaren die resulteren in een instinctieve reactie.

Een voorbeeld: een vader is in het park met zijn dochtertje. Plotseling rent ze achter een bal aan de straat op. Hij sprint naar haar toe, grijpt haar bij de arm en reageert met hele boze stem. Van schrik gaat zijn dochtertje huilen. Is deze vader echt boos? Of zit er een andere emotie onder de boosheid? Ik ben ervan overtuigd dat deze vader vooral bang was en zich rot is geschrokken. Maar dit heeft hij geuit met boosheid. Met als resultaat twee mensen die overstuur zijn.

Hulp om het te leren

Ik heb me het afgelopen jaar in emoties verdiept en ik heb een aantal trainingen gevolgd. Hierdoor kan ik nu een aantal workshops aanbieden waarin ik volwassenen begeleid bij het leren begrijpen wat emoties zijn, wat ze met ons doen, wat ze ons willen vertellen, hoe je kunt reageren op de emoties van een ander, hoe we kinderen kunnen helpen bij het omgaan met hun eigen emoties en hoe we grenzen kunnen geven aan gedrag dat voor ons onacceptabel is.

Er is keuze uit een INTRODUCTIE WORKSHOP die organisaties (bijvoorbeeld scholen of kinderopvangorganisaties) zouden kunnen aanvragen bij mij, een DRIEDELIGE WORKSHOP en drie LOSSE WORKSHOPS voor onder andere ouders/verzorgers en leerkrachten waarin dieper ingegaan wordt op de basisemoties BOOS, BANG en BEDROEFD. Op mijn website is uitgebreide informatie over al deze workshops te vinden. En indien je graag een workshop wilt volgen, kun je je via de formulieren op mijn website aanmelden. Uiteraard kun je ook altijd een mailtje sturen naar info@okidokikindercoaching.nl  of via mijn telefoonnummer 06 477 59 139 aangeven dat je interesse hebt. 

Zodra ik het bericht heb ontvangen, zal ik contact opnemen om een afspraak in te plannen voor de workshop. Het maximale aantal deelnemers per workshop is 8, ik heb geen minimaal aantal, dus als je in je eentje de workshop wilt volgen, dan kan dat.

Plaats een reactie