Hulp bij het kiezen van een goede coach

Vorige week heb ik geschreven over het feit dat er geen kieswijzer is om je te helpen bij het kiezen van een goede coach. Ik gaf hierin aan dat ik eigenlijk niet weet of het wel handig zou zijn om zo’n kieswijzer te hebben.

Want wat voor vragen of stellingen zouden dan in die kieswijzer moeten staan? Welke thema’s, uitdagingen, problemen, vragen zou je aan bod moeten laten komen? Is het mogelijk om als coach in een kort en bondig antwoord op een stelling of vraag te laten zien wie je bent en wat je voor een kind en/of ouder kunt betekenen? Het viel me vorige week tijdens het invullen van een kieswijzer op dat veel politieke partijen in hun toelichting bij hun antwoord regelmatig veel genuanceerder waren dan het antwoord “eens” of “oneens”. Dat is natuurlijk ook heel logisch, maar het maakte wel dat ik af en toe verbaasd was dat dit het uitgebreidere antwoord was bij het antwoord “eens” of “oneens”.

 

Mijn antwoord

Mijn antwoord op de vraag “zou er een kieswijzer moeten komen om ouders te helpen bij hun keuze voor een goede coach? ” is daarom een duidelijk nee. Daar komt nog bij dat ik me afvraag hoe ouders uit de antwoorden van de verschillende coaches kunnen bepalen welke coach de beste is voor hun gezin. Want in mijn ogen is de persoonlijke klik nog belangrijker dan de exacte kennis en kunde van de coach. Als er twee coaches zijn met nagenoeg dezelfde kennis en kunde, dan geef ik je op een briefje dat het eindresultaat bij de coach waar een fijne en persoonlijke klik is, veel beter is. Want als je ernaar uitkijkt om weer bij de coach te komen, als het goed en vertrouwd voelt om met de coach te praten, een spelletje mee te spelen, als je graag naar de coach luistert, dan ga je veel sneller en grondiger aan de slag met wat je van die coach leert.

Zo’n kieswijzer om een coach te kunnen kiezen, vind ik dus geen goed idee, maar ik snap wel dat het lastig kan zijn om uit de vele coaches die er zijn de juiste te kiezen. Daarom zou ik graag willen weten wat voor vragen ouders zouden willen stellen aan (kinder)coaches op het moment dat ze voelen een coach te kunnen gebruiken. Wat willen zij over deze coach weten? Willen zij meer weten over de werkwijze van de coach? Willen ze weten wat de visie is van de coach? Of willen ze juist de persoon achter de coach zien? Wat hebben ze nodig aan informatie om te kunnen beslissen met welke coach ze aan de slag willen gaan, welke coach de juiste is voor hen?

 

Een oproep

Vandaar mijn oproep aan alle ouders die dit lezen: willen jullie mij alsjeblieft laten weten welke informatie jullie zou helpen bij het kiezen van een coach voor jezelf of voor je kind(eren)?

Alvast heel hartelijk bedankt voor je reactie (mag uiteraard ook via een privé berichtje) Jullie antwoorden ga ik gebruiken om de informatie die ik op mijn website en in mijn ‘socials’ deel zo te maken dat het voor ouders die hulp zoeken, makkelijker is om te besluiten of ik de juiste coach voor hen ben. Zodat ik nog meer ouders en kinderen kan helpen zich minder boos, geïrriteerd, alleen, onbegrepen, verdrietig, machteloos, te voelen. Zodat er nog meer ouders en kinderen zijn die situaties die nu moeilijk, lastig en vervelend voor ze zijn, in de toekomst niet meer op die manier ervaren.

#hulpvragen #coachingtips #gedrag #emoties #gedragsverandering

Plaats een reactie