Helpende gedachten

Je gedachten kunnen HET VERSCHIL maken!!!

 

In een eerdere post heb ik al aangegeven dat onze gedachten heel krachtig zijn. Jouw gedachten bepalen hoe je je voelt EN hoe je reageert op een situatie. Ja, er zijn situaties waarbij je instinctief reageert, omdat er direct gevaar dreigt (vluchten, vechten of bevriezen). Maar gelukkig zitten wij niet heel vaak in een echt gevaarlijke situatie waarin je instinctief moet reageren.

 

De meeste situaties waarin wij ons bevinden, zijn dusdanig dat onze ‘split second’ gedachte ons gevoel en onze reactie bepaalt. Die gedachte is meestal niet bewust, maar hij is er wel. Wanneer je nu zorgt dat je wel een bewuste gedachte hebt, kun je dus ook je gevoel en je reactie beïnvloeden. Hieronder volgt een voorbeeld van twee verschillende gedachten die een eindexamenleerling zou kunnen hebben met daarnaast het waarschijnlijke gevolg van de gedachte:

 

Gedachte 1:

“Ik moet nog zoveel leren en de toets is al over 2 dagen. Ik ga het dus echt nooit halen!” Wanneer de leerling dit denkt tijdens het leren, zal hij/zij zich overweldigd voelen en misschien zelfs in paniek raken. Geen van tweeën goed om door te zetten, laat staan om effectief te studeren.

 

Gedachte 2:

“Ik heb al hard gewerkt en ik heb de afgelopen twee jaar ook hard gewerkt. Ik ken dus al heel veel van de stof, ik heb nog 2 dagen. Het gaat me lukken.” Deze gedachte benadrukt het feit dat er al heel veel kennis is, het geeft een positieve mindset en vergroot het zelfvertrouwen van de leerling. Waardoor het doorzetten makkelijker zal zijn.

 

Zo zijn er nog heel veel voorbeelden te bedenken waarbij je gedachten je kunnen helpen met je gevoel en je reactie. Hieronder een aantal HELPENDE GEDACHTEN uit het kaartenpakket van Adinda de Vreede:

 

 

Plaats een reactie