HELP, mijn kind is zo vaak boos en ik weet niet meer wat ik moet doen!!!! (deel 1)

Heeft jouw kind regelmatig woede uitbarstingen? Heb jij al van alles geprobeerd, maar word je uiteindelijk zelf ook woedend of voel je je juist volledig lamgeslagen? Lees dan snel dit artikel en je weet alvast een paar dingen die je gaan helpen!

Er zijn twee momenten waarop je in actie moet komen om grip te krijgen op boosheid: vóórdat er boosheid is en wanneer de boosheid er in alle heftigheid is. Vandaag geef ik je tips en inzichten over wat je kunt doen vóórdat er boosheid is. Want ook hier geldt het spreekwoord “Een goede voorbereiding is het halve werk”. Door op rustige, gewone momenten bepaalde dingen met je kind(eren) te bespreken, kunnen jullie de boze, heftige momenten makkelijker aan.

 

Wat kun je doen op momenten dat er niets aan de hand is:

  • Bespreek wat je kind nodig heeft op momenten dat het zo boos is. De boosheid zal eruit moeten, alleen willen jullie allebei dat dit op een acceptabele manier gebeurt. Zodat er niets kapot gemaakt wordt en er niemand gewond raakt. Dus ga samen in gesprek om manieren te vinden die zowel voor je kind als voor jou goed voelt. Het kan zijn dat je kind op die momenten vooral met rust gelaten wil worden. Of misschien heeft het op die momenten juist behoefte aan een arm om zich heen? Zou het helpen als je dochter of zoon rondjes door de tuin gaat rennen? Of is springen op de trampoline een goed idee? Misschien wil je zoon graag stompen in een berg met kussens of wil hij heel hard knijpen in een stressbal of een knuffel? Bespreek met je kind welke manieren van ontlading en tot rust komen er zijn, en kies daar samen een aantal uit die voor jullie allebei goed voelen. Want pas wanneer de woede uit het lijf van je kind is, is er ruimte om te bespreken wat er aan de hand is en om te zoeken naar oplossingen. In de ‘heat of the moment’ is dit namelijk absoluut onmogelijk.

 

  • Nadat jullie weten wat je kind nodig heeft tijdens de heftige boosheid, is het slim om te bepalen op welke manier jullie kunnen zorgen dat dit niet vergeten wordt tijdens de boosheid. Met andere woorden, hoe zorgen jullie ervoor dat je zoon eraan denkt dat hij nu even moet gaan springen op de trampoline? Hoe zorgen jullie ervoor dat je dochter eraan denkt dat zij die stressbal moet gaan pakken of juist een knuffel bij jou komt halen? Sommige kinderen onthouden dit zelf, anderen hebben jou nodig als geheugensteuntje. Vaak is het handig om een bepaald gebaar, voorwerp of kort zinnetje (misschien zelfs maar 1 woord) af te spreken, zodat je heel eenvoudig en kort duidelijk kunt maken wat je kind kan gaan doen om de woede te uiten en tot rust te komen.

 

  • Vraag je kind ook hoe en wanneer jullie kunnen bespreken waar de woede vandaan kwam en wat jullie kunnen doen om het een volgende keer niet zover te laten komen. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je kind naar jou toekomt, zodra het toe is aan dit gesprek. Maar voor veel ouders is het ook fijn om iets af te spreken waarbij de ouder het initiatief tot het gesprek kan nemen. Houd er wel rekening mee dat je kind niet altijd zal willen praten over het waarom en het hoe. Bespreek dit ook van tevoren met je kind en accepteer het wanneer je kind na afloop niet wil praten. Geef je kind de ruimte en het vertrouwen dat hij/zij zelf oplossingen kan bedenken en jou hier niet altijd voor nodig heeft.

In een volgend artikel zal ik je tips en inzichten geven over wat je kunt doen op het moment dat de boosheid er in al zijn heftigheid is, zodat jullie de boze, heftige momenten makkelijker aankunnen in de toekomst.

Wil je nog meer tips en inzichten lezen? Klik dan op het tabblad BLOGS/ARTIKELEN hier op de website, daar vind je verschillende artikelen over boosheid en andere emoties. Je kunt ook het GRATIS E-boek Grip op Boosheid aanvragen via het tabblad GRATIS HULP en je kunt je aanmelden voor de workshop Grip op Boosheid via het contactformulier onder tabblad CONTACT. Uiteraard kun je ook altijd persoonlijk contact met me opnemen via info@okidokikindercoaching.nl of 06-477 59 139.

Plaats een reactie