Ik haat je! Ik mag nooit iets van jou!

Krijg jij deze woorden regelmatig naar je hoofd geslingerd? Heb jij een kind dat geen grip heeft op zijn of haar boosheid? Kinderen die regelmatig ontploffen, die elke dag wel een boze reactie geven op wat er gebeurt of juist om wat er niet gebeurt.

Boosheid is een lastige en vaak heftige emotie, voor iedereen, voor je kind en voor jou als ouder. Het is een emotie waarbij je vaak niet goed weet wat je ertegen kunt doen of hoe je erop moet reageren. In dit artikel geef ik een paar inzichten in boosheid, zodat je beter weet waar het vandaan komt, dat er ook iets goeds is aan boosheid en hoe je juist wel en juist niet zou moeten reageren op een boze bui van je kind.

Oorzaken boosheid

Boosheid kan door heel veel verschillende dingen veroorzaakt worden. Belangrijk is om te weten dat achter elk gedrag (dus ook achter boos gedrag) een bepaalde behoefte schuil gaat. Het kind dat de woorden uit de titel schreeuwde wilde heel graag iets en toen zij dat niet mocht van haar ouders, werd ze boos. Dat ‘iets willen’, die behoefte verschilt uiteraard per persoon en per situatie. Het is daarom niet makkelijk om de behoefte meteen te weten, maar het is zeker de moeite waard om ernaar op zoek te gaan.

Waarom is boosheid goed?

Door boos te worden, zeg je eigenlijk “tot hier en niet verder”, “mijn grens is bereikt”, of zelfs “je bent (ver) over mijn grens heen gegaan”. Het is dus een manier om onszelf te beschermen. Als je kind nooit boos wordt, dan kan het zijn dat er regelmatig over zijn of haar grens heengegaan wordt. Heel belangrijk om hier iets aan te gaan doen lijkt me, want we weten allemaal dat zo’n situatie vergaande gevolgen kan hebben.

Hoe juist wel en juist niet reageren

Op het moment dat je kind woedend is, heeft het geen zin om het gesprek aan te gaan. De hersens van je kind zijn door de woede soort van ‘uitgeschakeld’ waardoor ze zo’n gesprek niet kunnen voeren. Zelf boos terug reageren, heeft ook geen zin, want dat is alleen maar olie op het vuur en zal de boosheid bij je kind alleen maar groter en heftiger maken. Het beste wat je kunt doen op het moment dat je kind heel boos is, is zelf rustig blijven en laten weten dat je er voor je kind bent (voor een knuffel of een gesprek).

Afspraken maken met je kind

Het beste is om op een rustig moment met je kind te bespreken wat voor hem of haar een fijne manier is om weer rustig te worden. Dit verschilt namelijk per kind, dus bespreek welke plek, welke manier en welke persoon het beste is voor jouw kind. Spreek ook af hoe jij je kind hiermee kan helpen wanneer je kind woedend is. Dus hoe geef jij aan wat die afgesproken manier, plek of persoon is die kan helpen? Dit kan het beste met een korte zin of misschien een bepaald gebaar.

Soms heeft je kind het juist nodig om de boosheid fysiek te kunnen uiten, Ook hierover kun je het beste op een rustig moment samen bepalen wat wel en wat niet acceptabel is. Met deuren slaan is voor de meeste ouders niet acceptabel, maar in kussens stompen of op de trampoline springen waarschijnlijk wel. Ga dus samen op zoek naar manieren waarop de woede er lichamelijk uit mag komen.

Meer informatie of hulp nodig?

Heb je na het lezen van dit artikel het gevoel dat je nog meer informatie of hulp nodig hebt? Kijk dan onder het kopje “Welke hulp is er?” of neem direct contact met mij op via 06-477 59 139. Ik heb meerdere artikelen en zelfs een E-boek geschreven over boosheid, ik begeleid ouders en kinderen in 1-op-1 coaching en ik geef workshops over Grip op Boosheid. De artikelen kun je op deze pagina (Blogs/Artikelen) lezen en onder het kopje “Welke hulp is er?” kun je informatie vinden over de coaching en de workshops.

Plaats een reactie