Is je kamer nou nog niet opgeruimd!!! We hadden toch afgesproken dat je dat voor het avondeten zou doen?

Hoe vaak heb ik dat wel niet tegen mijn dochters gezegd (en soms geschreeuwd). Ik voel nu weer de frustratie, machteloosheid en moedeloosheid. Toen wist ik nog niet wat ik inmiddels wel weet: wij denken dat we een afspraak met onze kinderen maken, maar voor hen voelt het gewoon als een opdracht.

Afspraken maken doe je namelijk samen. Een afspraak is iets dat jij en een ander elkaar toezeggen. Dat impliceert dus vrijwilligheid. Als jij niet wilt, maak je de afspraak niet. Het is pas een afspraak als alle partijen vinden dat het een afspraak is en dat kan pas wanneer je erachter staat.

Mijn ervaring

Mijn ervaring als moeder en als leerkracht is dat wij volwassenen bijna nooit echt een afspraak met kinderen maken. Meestal geven we ze feitelijk een opdracht die we een “afspraak” noemen. Wij willen dat er bepaalde dingen wel of juist niet gebeuren en dus ‘spreken we af’ dat de kamer voor het avondeten is opgeruimd, dat jassen niet op de grond gegooid worden, maar netjes worden opgehangen aan de kapstok, dat we elkaar op school niet uitschelden, dat we het klaslokaal netjes houden, etc. Tegenwoordig worden afspraken op school/in klassen al wel wat meer in overleg vastgelegd heb ik het idee, maar in de meeste huizen geven ouders nog heel vaak opdrachten die ze vervolgens afspraken noemen. Deze ouders krijgen vast regelmatig de volgende reactie van hun kind(eren): “Dat heb ik nooit afgesproken!! Dat wil jij gewoon!”

Mijn tip

Mijn tip voor alle ouders (en leerkrachten) is daarom: maak daadwerkelijk afspraken met je kind(eren). Zorg dat beide partijen het eens zijn over wat je afspreekt en als dit echt niet lukt, terwijl je wel wilt dat het gebeurt: noem het dan een regel of een opdracht en geen afspraak! In het begin vraagt het maken van afspraken waarschijnlijk wat meer tijd en energie, maar de kans dat die kamer gewoon op tijd wordt opgeruimd, of de jassen netjes opgehangen worden aan de kapstok is vele malen groter dan daarvoor. En op het moment dat je dochter zich niet aan de afspraak houdt, kun je haar daar wel veel beter op aanspreken, omdat ze akkoord is gegaan met de afspraak toen jullie hem maakten.

Veel succes met het maken van afspraken de komende tijd!

Plaats een reactie