Weer een tip

Een van de vragen die ik mijn klanten (volwassene of kind) regelmatig stel is: Wat zou je tegen een vriend of vriendin zeggen als die in deze situatie zou zitten?

Door je voor te stellen dat een vriend of vriendin dit probleem heeft, zorg je er allereerst voor om het probleem van een afstandje te kunnen bekijken. Je koppelt het probleem als het ware los van jezelf. Dit haalt al een heel groot deel van de stress en emoties uit je eigen lijf en hoofd.

 

Als je vervolgens gaat nadenken wat die vriend of vriendin zou kunnen doen om de situatie te verbeteren, kom je vaak tot hele mooie en onverwachte oplossingen. Doordat je op dat moment niet beïnvloed wordt door je eigen emoties, kun je makkelijker meer en andere oplossingen bedenken dan wanneer je voor jezelf oplossingen bedenkt.

Daarnaast geeft het helpen van anderen altijd een heel positief gevoel, waardoor het oorspronkelijke stressgevoel nog verder naar de achtergrond verdwijnt.

 

De laatste stap in het proces is bepalen welke van de oplossingen voor jou op dit moment zou kunnen werken. Maar weet je, soms hoef je dat laatste al niet eens meer te doen, omdat je stressgevoel al niet meer aanwezig is.

Plaats een reactie